De reis van de ambassadeurs uit Haifa

Gepubliceerd: zaterdag 30 september 2017 Afdrukken E-mail

De reis van de ambassadeurs uit Brussel is al enkele maanden achter de rug. De impact op hun manier van denken blijft echter duren. Ze deelden hun ervaringen en verhalen met familie en vrienden. De ambassadeurs zijn ook meermaals als gastsprekers uitgenodigd in scholen, verenigingen en tijdens evenementen. Nu is het ook de beurt aan de jongeren uit Haifa om naar Brussel te reizen. De reis naar Israël/Palestina kan onmogelijk worden overtroffen. Er moet dus iets heel speciaal gebeuren. De Moutstraat is de ideale ontmoetingsplaats om onze gasten samen met een vierhonderdtal jongeren van het Imelda-Instituut te verwelkomen. In de voormiddag gaan onze gasten op wandeltocht door Molenbeek met enkele opdrachten. Tijdens de middag krijgt iedereen frietjes en tijdens de namiddag zijn er tal van activiteiten.

De activiteiten zijn opgebouwd rond ontmoeting en dialoog met tenten waar de thema's religie, zingeving, gesprek en kunst aan bod komen. Maar er is voor de jongeren even goed voetbal, boks, yoga en buikdansen om deel te nemen. Er worden pannenkoeken gebakken en milkshakes gesmaakt.  We volgen ook een parcours om zich beter te kunnen voorstellen hoe het is om te leven met een beperking en krijgen een rondleiding op de tentoonstelling over de reis naar Israël/Palestina.  Kevin Goedgezelschap, een van de ambassadeurs. maakte een stripverhaal over de reis. Velen schrijven boodschappen voor vrede op de stoep. Het ochtendgrijs en buien hebben inmiddels plaats gemaakt voor een zonnige septemberdag en de jongeren kunnen het allemaal smaken. 

's Anderendaags trekken de ambassadeurs samen naar Brugge en op zondag kunnen ze optimaal genieten van de hoofdstad tijdens autoloze zondag. Maandag loopt doorheen mini-Europa en het atomium. Een nieuwe rondleiding laat de bezoekende ambassadeurs proeven van typische Belgische producten.  Er is ook een bezoek aan het Europese parlement met een rondleiding door een van de parlementsleden. 's avonds vindt een eerste evaluatie van het uitwisselingsprogramma plaats onder deelnemers individueel en in groep. De ambassadeurs schatten deze ervaring allen zeer hoog in, ze bevestigen ook de persoonlijke groei die ze doormaakten, van culturele bewustwording, expressie, zelfvertrouwen, samenwerken en vele praktische zaken die een reis met zich meebrengen tot het Engels spreken. We leerden ook uit de verschillen tussen beide culturen. De ambassadeurs uit Haifa blonken uit in de kunst van de (Oosterse) gastvrijheid, met typische klederdrachten, presentaties over hun land, mooie gerechten en het bij de hand nemen van onze groep. 'Onze' ambassadeurs kunnen dan weer zeggen dat een groot stuk van het organisatorische gedeelte hun verdienste is. Allen zien een win-win situatie in het hele project en kijken met een goed gevoel terug op deze ervaring, misschien wel dankzij de aanhoudende communicatie. Het woord 'dialoog' heeft meer betekenis gekregen, iets dat steeds moet worden aangehouden, als een machine die blijvend grondstof nodig heeft. Het uitwisselingsprogramma zal feestelijk worden afgesloten tijdens het slotevenement met genodigden en een uitgebreide receptie achteraf.

Hits: 3631