Joodse kunst, cultuur en herinnering

Gepubliceerd: zaterdag 11 maart 2017 Geschreven door Laus Afdrukken E-mail

Tijdens een 'Joodse dag' ontmoeten de ambassadeurs uit Brussel David Moss, een gerenommeerde kunstenaar die via kunst in dialoog treedt met het Joodse geloof. Een bezoek aan het Holocaustmuseum brengt ons later op de dag in contact met het tragische en meer recente verleden van de Joden.

Yad Vashem is een Israëlische staatsinstelling voor de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust. Kamers met informatie kronkelen zich doorheen een lang gebouw in prisma-vorm. De eerste tentoongestelde voorwerpen in het museum zijn boeken die ons herinneren aan de verbranding van boeken en kunstwerken. Het museum toont hoe vooroordelen, propaganda, en absurde maatregelen zich verder ontwikkelden. Er is niet veel tijd om hier lang bij stil te staan want men wordt meegezogen naar nog meer foto's, teksten en getuigenissen over uitputting en hongersnood. Een bezoek van twee uren geeft nog te weinig tijd aan de ambassadeurs om dit alles te laten bezinken.

Er is ook een paviljoen van Joodse kunstenaars tijdens deze periode, met vertegenwoordigers uit België. In Brussel schilderde Felix Nussbaum tijdens de oorlog, nadat hij was gevlucht uit Duitsland en via omzwervingen in ons land terechtkwam. Een van de werken die we te zien krijgen is 'le refugié'. Pas in 1944 zou Nussbaum deporteerd zijn naar Auswitz en daar zijn overleden. Ook Carol Deutsch, geboren te Antwerpen, schilderde in Brussel toen hij en zijn vrouw werden opgepakt. Hun dochter overleefde wonderwel en schonk later de 99 illustraties van de bijbel die haar vader schilderde, aan Yad Vashem.

  

David Moss, is een Joods-Israëlisch kunstenaar die Joodse theologie studeerde en gedurende drie jaar werkte aan een geïllustreerde Hagaddah, het verhaal van de uittocht uit Egypte. Hiermee werd een eeuwenoude traditie opnieuw tot leven gebracht. De ambassadeurs volgen de workshop 'from text to symbol' waarbij ze een bijbelverhaal illustreren door middel van abstracte vormen en kleuren. Nadien maken de ambassadeurs een persoonlijke 'roadmap' van de reis tot nu toe. Bij zo een map ligt de nadruk niet enkel op geografische of chronologische gegevens maar vooral ook op persoonlijke ervaring.

De presentaties geven op die manier een inkijk op elkaar. Een ideale manier om door middel van kunst en cultuur persoonlijke ervaring te delen en elkaar beter te leren kennen. 

 

Hits: 3658