Kennismaking in Haifa

Gepubliceerd: vrijdag 03 maart 2017 Geschreven door Laus Afdrukken E-mail

In Haifa zijn de ambassadeurs uit Brussel hartelijk en onder luid tromgeroffel onthaald door de ambassadeurs in Haifa. De verantwoordelijken heetten ons welkom. 'Dialogue is in the first place listening' zei een van hen. We genoten van de goed gevulde eettafel en maakten nieuwe contacten. De groepen leren elkaar beter kennen en er zal langzaam maar zeker een band tussen beide groepen ontstaan.

Na de nodige nachtrust gaan we samen op weg. Eerst in Haifa en nadien enkele dorpjes rondom. Haifa is een havenstad met mooie uitzichten vanuit het gastenhuis op een van de heuvels van het Karmelgebergte. Een van onze voorgangers en ambassadeur van de dialoog bij uitstek, Franciscus van Assisi, heeft in de 12e eeuw de kust bereikt. De stad wordt ook wel eens de 'city of coexistance' genoemd omdat verschillende bevolkingsgroepen er samenleven. In de realiteit is dat vaak minder evident dan het lijkt. De kringgesprekken en spelvormen maken het de ambassadeurs alvast mogelijk om in gesprek te gaan over hun ervaringen.

De eerste dag is goed gevuld met een bezoek aan het Arabic Heritage Center met uitleg over onderwijs en cultuur, vervolgens een druzendorp en ook een dansschool van Bedoeïnen 'dance for peace'. We krijgen 'dabka' te zien, een van de typische groepsdansen. Onze groep doet haar uiterste best om bij te benen, maar dat vraagt iets meer precisie dan de 'dab' die wij kennen. Enkele leerlingen leven in een bedoeïnendorp rondom Haifa. Bedoeïnen is wat men noemt een woestijnvolk die de gebieden in Israël al duizenden jaren bevolken.  

Een van de leerlingen woont dan weer in een druzengemeenschap die we bezoeken. De druzen zijn een bevolking in het Noorden. De druzen geloven in één God, maar wel een mythische variant, waarbij enkele geheimen de kern vormen en die enkel door oudsten van het dorp gekend zijn en worden doorgegeven. Druzen zijn trouw aan het land waar ze verblijven en volbrengen zo de Israëlische legerdienst. Eenvoud en nederigheid vormen het levensmotto. 

Het is al bijna donker wanneer we op de Mount Carmel aankomen, een van de heilige plaatsen in de bijbelcyclus van Elia, een profeet voor Joden, Christenen en Moslims. 

 

De weergoden waren ons minder goed gezind. Onze allerliefste Marleen gleed weg door de gladde tegels en brengt het weekend door in het plaatselijke ziekenhuis. Wij wensen haar beterschap en hopen ons te herenigen in Jeruzalem. #jesuismarleen is inmiddels ook een reismotto geworden.

 

 

 

Hits: 3393