Langs de Jordaan naar Jeruzalem

Gepubliceerd: dinsdag 07 maart 2017 Geschreven door Laus Afdrukken E-mail

We verlaten Haifa in Zuid-Oostelijke richting en houden halt aan de oevers van de Jordaan waar een groep mensen in de rij staan om zich te laten (her)dopen. Het is geen scene uit een film, wel een authentieke belevenis. Enkele ambassadeurs maken van de gelegenheid gebruik om met de voeten in het frisse water te stappen. We volgen de Jordaan richting dode zee en het begin van de Negev woestijn.

De woestijn is een uitgelezen plaats om het verhaal van de beproeving van Jezus te horen. Dat de lezing plaatsvindt tijdens de eerste zondag van de veertigdagentijd kan geen toeval zijn. Na de lezing bidden we voor een recent overleden mama van een leerling in de school van Haifa. Enkele ambassadeurs die vertrouwd zijn met islamitische gebeden zijn verbaasd over de gelijkenis met de woorden van het gebed van Arabische christenen. Al even verbazingwekkend is het feit dat iedereen kan drijven op de dode zee. 


De uiteindelijke bestemming is Jeruzalem en in het bijzonder de klaagmuur. De omvang van de Western wall, het enige overblijfsel van de oude tempel, maakt indruk, en ook het Joodse gebed, van intiem tot uitbundig, fascineert ons. Een klein groepje stapt hand in hand in een kring. Een andere Joodse man vertelt dat ze maandelijks vier of vijf dagen na de nieuwe maan een gebed naar de maan richten. Voor onze ambassadeurs is het een unieke gelegenheid om ook dit van nabij te aanschouwen.

Bovenop het tempelplein bevindt zich de El-Aqsa moskee waar moslims kunnen deelnemen aan het gebed. Een unieke ervaring voor moslims. Het oude stadsgedeelte is verdeeld in een Armeense, Joodse, Arabische en een wijk voor christenen. Jeruzalem is religieus en politiek net zo complex als de smalle straatjes die er doorheen lopen. De ambassadeurs kunnen de impact ervan in de stad ervaren en proberen begrijpen door middel van dialoog. 

Hits: 3910